Skimmelsvamp, også kendt som mug, er en type svamp, der typisk vokser på organisk materiale som træ, papir, stof eller fødevarer. Forudsætningen for at skimmelsvampe kan vokse er en høj luftfugtighed. Derfor er kontrol af dit indeklima afgørende, når du skal forebygge skimmelsvamp i boligen.


Vil du have hjælp til at forhindre skimmelsvamp i din bolig? 


hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp, også kendt som mug, er en type svamp, der typisk vokser på organisk materiale som træ, papir, stof eller fødevarer. Den trives i fugtige miljøer og kan ses som sorte, grønne eller hvide pletter. Skimmelsvamp opstår i alle slags bygninger – nye som ældre.
Forudsætningen for at skimmelsvampe kan vokse er en høj luftfugtighed. Derfor er kontrol af dit indeklima afgørende, når du skal forebygge skimmelsvamp i boligen.

HVORDAN OPSTÅR SKIMMELSVAMP?
Fugt i en bolig kan skyldes forskellige ting og kan opstå på forskellig vis. Vi lister her de mest almindelige grunde til skimmelsvamp i boliger:
* I forbindelse med om- eller tilbygning
* I forbindelse med udførelse af malingsarbejde
* Sprungne eller utætte vand- og varmerør
* Utætte afløbs- og nedløbsrør og tagrender, der løber over
* Vandskader
* Fugt fra jorden
* Dårlig eller ingen ventilation af tag og lette ydervægge
* Defekte vinduer
* Kuldebroer
* Manglende udluftning.

SUNDHEDSRISIKOEN VED SKIMMELSVAMP
Skimmelsvamp kan udover at ødelægge bygningskonstruktioner udgøre en alvorlig sundhedsrisiko, da den producerer allergener og toksiner. Indånding af skimmelsvampsporer eller kontakt med dem kan f.eks. forårsage allergiske reaktioner eller resultere i opståen eller forværring af astma og andre lungesygdomme. Det er vigtigt at fjerne skimmelsvamp og rette årsagen til fugtproblemer for at forhindre yderligere vækst og potentielle sundhedsmæssige problemer.

Kilder:
Teknologisk Institut
Skimmelsvamp.dk
Videnscentret Bolius